Al heel jong wist ik het al, dat ik mensen wilde helpen, want ik kan niet tegen onrecht. Tijdens mijn stage kwam ik al vroeg in aanraking met mensen met een beperking. Er ging een wereld voor mij open. Op een eenvoudige manier kan je veel betekenen voor mensen met een beperking. Ik heb samen met deze doelgroep veel plezier beleefd tijdens mijn werk. Nadat ik in grote inrichtingen gewerkt had, kwam ik op een kinderdagverblijf terecht, voor kinderen met een ontwikkelingsachterstand op verschillende gebieden. Met een heel team onderzoek je hoe je de ontwikkeling van die kinderen op specifieke wijze kunt stimuleren. Daarnaast ondersteun je de ouders, die in een proces zitten van acceptatie van het krijgen van een kind waar de toekomst nog erg onduidelijk van is.
In die tijd heb ik een opleiding gevolgd voor spelbegeleiding. Want bij deze kinderen komt het spelen niet altijd uit zichzelf op gang. Goed kunnen spelen is zo belangrijk, want het zorgt o.a. voor jezelf kunnen ontladen, reguleren van spanningen, ontspanning, plezier en experimenteren, met spelmateriaal of kruipen in een rol als o.a. grote held of mooie prinses.
Ik heb in 2011 de opleiding beeldende therapie gevolgd. Naast Via Trox werk ik ook bij een grote organisatie als beeldend therapeut.
Wat is beeldende therapie?
Beeldende therapie is een ervaringsgerichte therapie voor jong en oud. Onze slogan is dan ook “Niet denken maar doen!” Misschien is de naam creatieve therapie meer bekend. Het valt onder de vak therapie waar o.a. P.M.T, muziek, spel en drama therapie bij horen.
Waar kan Creatieve therapie bij helpen?
Als je in het dagelijks leven geplaagd wordt door boosheid, verdriet of andere gevoelens, zo erg dat je er helemaal onrustig van wordt, dan kan je samen met de therapeut onderzoeken waar het vandaan komt en hoe je dit kan veranderen. Tijdens de therapie ben je niet alleen opzoek naar wat niet goed gaat, maar je benadrukt ook, wat wel goed gaat en waar je verder mee wilt. Door bezig te zijn met een werkstuk hoef je niet steeds te praten. Door de manier waarop jij aan het werk bent en wat jij kiest om te maken, brengt in beeld wat er in je omgaat. Dit zijn mooie aanknopingspunten om te bespreken.
Tijdens de therapie ga je ontdekken met welk materiaal je wilt gaan werken. Er zijn zoveel verschillende soorten o.a. verf en papier en stiften en krijt. Je kan ook kiezen voor hout, om mee te timmeren, zagen of met de houtbrander. Ook kan je een collage maken over dingen die belangrijk zijn voor jou. Je kan ook iets maken voor iemand die je lief is of die je mist.
Klei is een veelzijdig materiaal. Het kan gebruikt worden om mee te gooien, op te slaan, in te hakken of een figuur, of een beeld van te maken. Je tastzintuig wordt aan het werk gezet, je moet voelen, dit kan het begin zijn van je gevoelens waar te nemen en te herkennen. Er kan ook gebruik gemaakt worden van een vuurschaal door je verdriet of boosheid geschreven op papier te verbranden. Ook door tegels, stuk te slaan, kan je, je woede even kwijtraken. Er is dus ruimte voor dat negatieve gevoel, zo vaak jij dat nodig hebt, maar daarna ga je ook weer naar het positieve kijken. Hoe mooi is het om bijvoorbeeld een positief beeld zichtbaar te maken met de brokstukken van de tegels in een mozaïek werkstuk.
Mocht je het lastig vinden om samen te werken met de ander. Kan je daar mee oefenen door, samen een werkvorm te bedenken en uitvoeren, wat zie je terug van je zelf, hou je rekening met de ander of kom je op voor jezelf, is er plezier of doe je te veel je best. Dit wordt na besproken en zo kan je verder met wat je wil veranderen en doorgaan met wat goed gaat.
Ouder en kind kunnen ook samen een sessie volgen om elkaar beter te leren begrijpen, via een creatieve opdracht. Door mijn spelachtergrond zal ik dit waar nodig gebruiken tijdens de beeldende therapie, want soms loopt het ook in elkaar over en vult dat elkaar aan.
Ben je nieuwsgierig geworden en wil je meer weten? Kan je mij bereiken door te bellen of mailen naar yvonne@viatrox.nl