Ernstige ziekte in het gezin
Als een van de ouders een ongeneeslijke ziekte krijgt, heeft dat een enorme impact op het hele gezin. Het is het een verwarrende tijd waarbij de balans in het gezin wordt verstoord. Ieder gezinslid reageert op zijn of haar eigen manier op de stressvolle situatie, behoeften kunnen uiteenlopen en soms botsen. Zo kan een puber behoefte hebben om zich van het gezin los te maken waar de overige gezinsleden juist gericht zijn op samen zijn.
Als een ouder met thuiswonende kinderen een ernstige ziekte krijgt, breekt een periode aan die gekenmerkt wordt door zorgen en onzekerheid. De situatie kan invloed hebben op de ontwikkeling van kinderen, zeker als er nog andere zorgen in het gezin zijn. Voor ouders is het een enorme uitdaging en moeilijk om vanuit hun eigen verwarring en verdriet ook hun kinderen in deze situatie te begeleiden. Via Trox kan hierin een rol van betekenis spelen. Er zijn verschillende vormen van begeleiding mogelijk. Onze hulp is gericht op het hervinden van een balans in het gezin. Om te versterken wat goed gaat en te helpen wanneer een gezin of gezinslid vastloopt. Zo willen we problemen op psychosociaal en emotioneel gebied voorkomen en/ of herstellen.
Uiteraard is de begeleiding maatwerk en sluiten we aan bij de hulpvraag en behoeftes van het gezin.
Voorbeelden van hulpvragen:
- Mijn zoon is sinds mijn ziekte geneigd om het huis te ontvluchten, moeten we hem er niet juist meer bij betrekken?
- Hoe begeleid ik mijn jonge kinderen, ze zijn zo jong, wat begrijpen ze?
- Mijn kinderen willen niet met mij in gesprek over mijn ziekte of mijn dood, ik wil dat juist wel maar ik wil hun niet dwingen.
- Mijn dochter is geneigd om voor mij te zorgen, ik twijfel of ze haar eigen verdriet wel durft te delen.
- Ik heb ruzie met mijn ex-partner maar hij is wel de ouder die overblijft als ik er niet meer ben. Hoe organiseer ik de zorg voor de kinderen?
- Door mijn vermoeidheid en beperkingen kan ik als vader niet meer doen wat ik vroeger kon doen, het voelt alsof ik steeds te kort schiet. Hoe kan ik deze rol nu vorm geven?
- Deze ziekte is voor ons allemaal zo ingrijpend, gaat het met iedereen goed?
Vormen van begeleiding
Gezinsgesprekken
Een ongeneeslijke ziekte treft het hele gezin, hoe pak je dit samen aan en hou je oog voor ieders behoeften? Een systeemtherapeut kan de juiste ondersteuning bieden en het gezin begeleiden. De meerwaarde van gezinsgesprekken kunnen zijn:
- De gezinsleden krijgen de kans zorgen en gedachten te delen
- Er ontstaat een gevoel van saamhorigheid
- Er ontstaat meer begrip voor ieders unieke beleving en proces
- Het geeft meer openheid en intimiteit
- Het geeft minder eenzaamheid
Oudergesprekken
Als iemand in het gezin ernstig ziek is kom je als ouders in een onbekend gebied terecht. Je hebt te maken met eigen vragen en emoties maar ook die van je kinderen. Als ouder is het je eerste behoefte om de kinderen te beschermen. Hoe moeilijk is het dan om te vertellen wat er aan de hand is en hoe het gaat verlopen. En wat als dit nog helemaal niet duidelijk is?! Tijdens dit proces kan het helpend zijn om begeleiding als ouders te hebben om van daaruit de kinderen beter te kunnen ondersteunen.
Individuele gesprekken met kinderen of jeugdigen
Kinderen voelen en zien veel maar willen ook vaak de ouder(s) beschermen. Soms geeft het kinderen ruimte om met iemand buiten het gezinssysteem te kijken/ praten over de situatie thuis en de gevoelens die ze daarbij tegenkomen. De vorm van de gesprekken verschillen per kind en leeftijdscategorie, en waar de behoefte ligt.
Wat zijn de mogelijkheden met betrekking tot school en leerkrachten?!
Som krijgen scholen en leerkrachten te maken krijgen met een ernstige ziekte in de familie van een leerling. Het is van groot belang dat zij bewust zijn dat een gezin waar dit speelt met veel spanning te maken krijgt wat zijn weerslag heeft op de leerling in de klas. Hoe geef je het kind de juiste aandacht zodat hij/zij zich op zijn gemak zal blijven voelen in de klas?! Waar kan een leerkracht op letten en sluit het goed aan bij wat er nodig is?!