Er wordt gebruik gemaakt van de kracht en steun vanuit het gezin zodat de onderlinge band wordt versterkt. In de sessies wordt het probleem van één of meer gezinsleden centraal gesteld.
Voor de meeste mensen is het gezin het belangrijkste sociale systeem. Dit is de basis waarin we ons veilig willen voelen. Binnen een gezin ga je intensief met elkaar om. Ieder zijn of haar gedachten, gevoelens, gedragingen en verwachtingen kunnen andere gezinsleden beïnvloeden waardoor kleine en soms ook grote problemen ontstaan.
Een gezin komt onder druk te staan als er zich problemen voordoen die het oorspronkelijke evenwicht/ balans blijvend verstoren, en het gezin geen antwoord heeft om het te herstellen. Verschillende oorzaken kunnen hieraan ten grondslag liggen. Je kunt hierbij denken aan psychische problematiek, ingrijpende fysieke gebeurtenissen, het verlies van een dierbare of relationele problemen.
Tijdens de gezinstherapie kunnen alle gezinsleden meedenken en participeren op een gelijkwaardige basis. Het voordeel dat ieder gezinslid een eigen stem heeft komt tot uiting in een betere uitwisseling van informatie en rustiger bespreken van de situatie dan de thuis. Zowel de kinderen als de ouders krijgen een stem waarbij de persoonlijke verhoudingen gehandhaafd blijven. Doordat alle gezinsleden mee veranderen ontstaan er blijvende veranderingen.