Via Trox Systeemtherapie is een organisatie waar systeemtherapie geboden wordt. Systeemtherapie is een vorm van psychotherapie waarbij we met gezinnen en hun sociale netwerk (sociaal systeem) samenwerken. Wij bieden inzicht gevende, proces- en krachtgerichte behandeltrajecten waarbij het vergroten en verstevigen van de eigen regie van en in gezinnen en hun netwerk voorop staat. Kenmerkend voor deze vormen van therapie is dat partners en/of gezinsleden meestal samen in therapie zijn. Maar ook individuele therapie is mogelijk. De term ‘Systeem’ duidt op het sociale geheel waar mensen deel van uit maken. Hierbij kan je denken aan een gezin, familie, buurt, school of werk. Met sommige mensen onderhoud je een intensieve of intieme relatie, met anderen heb je een oppervlakkig contact. Voor de meeste mensen is het gezin van herkomst (ouders, broers en zussen) het eerste belangrijke sociale systeem. Later staat het eigen gezin meer op de voorgrond. De partner en eventuele kinderen spelen een grote rol in ons leven. In een sociaal systeem beïnvloeden we elkaar door middel van gedachten, gevoelens, verwachtingen en gedragingen welke ontstaan in wisselwerking met anderen. Het is een complex proces waarbij misverstanden en problemen kunnen ontstaan. Psychische klachten staan nooit op zichzelf. Vaak is de situatie waarin iemand leeft van invloed. Mensen komen sneller uit de problemen als er in therapie aandacht is voor relaties, gezin en verdere omgeving.
Tijdens deze therapie onderzoeken we samen wat de bezorgdheden, veranderwensen en de onderliggende waarden zijn. Het doel is dat de gezinsleden en belangrijke anderen rondom hen, zichzelf en elkaar beter gaan begrijpen, zichzelf en elkaar meer kunnen waarderen en samen zoeken naar oplossingen. Langdurig destructieve patronen en interacties, intergenerationele aspecten en gezinsdynamieken komen op tafel en worden verlegd tot meer constructieve patronen.
Er zijn verschillende methodieken en interventies mogelijk. We werken onder andere vanuit de structurele, narratieve en contextuele benadering. De structuur van de behandeling ziet er als volgt uit:
- Aanmelding door de verwijzer;
- Oriënterende kennismakingsfase;
- Overeenstemming creëren over het behandelplan;
- Verslag van de OK fase en het behandelplan naar gezin en naar verwijzer (na goedkeuring van het gezin);
- Tussenevaluatie na drie maanden;
- Eind- of tussenevaluatie na zes maanden: doelen bijstellen, consolidatieplan maken of afsluiten. Evaluatieverslag gaat naar gezin en naar verwijzer (na goedkeuring gezin).
- Daarnaast is er uiteraard gedurende de gehele behandeling aandacht voor de therapeutische relatie, de voortgang van de behandeling en tevredenheid van de cliënt daarover.
Het kan goed zijn dat er individuele problemen spelen die een grote impact hebben op het gezin. Bijvoorbeeld een onderliggende chronische depressie bij een van de gezinsleden. De systeemtherapeut maakt voortdurend, waar nodig in overleg met andere disciplines binnen zijn team of het bredere professionele netwerk, de inschatting of de systeemtherapie voldoende is om de doelen en wensen te kunnen bereiken, of dat ernaast of in plaats van de systeemtherapie (eerst) andere vormen van behandeling nodig zijn. Dit wordt besproken en zo nodig regelen we met de cliënt/ verwijzer de aanvullende diagnostiek en/of een warme overdracht richting (aanvullende) individuele behandeling.