Als er bezorgdheden zijn rondom somatische vraagstukken dan kunnen wij met je meedenken. Samen onderzoeken we welke patronen zijn ontstaan en hoe we deze kunnen begrijpen en op een nieuwe manier aan de slag gaan met elkaar. Vragen rondom complexe zindelijkheid, obstipatie, incontinentie, buikpijn of hoofdpijn zijn voorbeelden hiervan. Urotherapie en medische hypnotherapie zijn mogelijkheden bij deze vragen.
Onze visie is gebaseerd op het bio psychosociale-relationele kwadrant. Alles maakt onderdeel uit van onze lichamelijke en psychische gezondheid. Op het raakvlak van deze domeinen gaan we met elkaar puzzelen om een goed startpunt van de behandeling vorm te geven. We behandelen altijd gezamenlijk, elke stem is belangrijk om onderdeel te zijn hiervan.
Een urotherapeut, systemisch werker, systeemtherapeut en GZ psycholoog/ orthopedagoog-generalist maken deel uit van het team bij Via Trox. We werken altijd samen met bijvoorbeeld een kinderarts of kinderbekkentherapeut.
Urotherapie is een trans disciplinaire behandeling die gericht is op het behandelen van obstipatie, plas- en poepproblemen. Wij gebruiken deze methodische interventie altijd in het grotere plaatje, namelijk het gezinssysteem. Soms zijn er zoveel ingrijpende gebeurtenissen geweest in het voortraject dat we hier ook goed bij stil moeten staan met elkaar. Er bestaat de mogelijkheid om traumabehandeling hiervoor te krijgen als onderdeel van de behandeling. De impact van incontinentie is vaak groot, voor het kind en voor het gezin. We vinden het belangrijk om te onderzoeken welke gezinskrachten er aanwezig zijn die we kunnen inzetten om een nieuwe weg in te slaan met elkaar. Urotherapie is een puzzel die gezamenlijk gelegd wordt: we leggen veel over hoe het nu werkt in je lijf en je brein, we verzamelen feiten over hoe het met poepen en plassen gaat, we betrekken alle belangrijke personen bij het puzzelen, we gaan niet meer van hetzelfde doen, we zoeken een nieuwe route.
Het samenwerken gaat altijd uit van de visie van waaruit wij werken. Dit betekent bijvoorbeeld dat we, naast de primaire vraag, ook contact met school opneemt en bij jullie thuiskomen tijdens het proces. Alles hangt met elkaar samen en dan helpt het als alle neuzen dezelfde kant opstaan! Het is altijd mogelijk om contact op te nemen met ons om te kijken welke route in hulpverleningsland het meest passend kan zijn voor de vragen die leven bij jullie.
“Focus met belonen op het seintje van aandrang herkennen, in plaats van een droge of schone broek hebben”
Bondgenotengroepen darmspoelen
Kinderen en jeugdigen moeten soms voor een bepaalde periode darmspoelen. Sommige weten dat dit voor een poosje hoeft en anderen weten dat ze dit een hele lange tijd moeten doen. Elke dag darmspoelen vraagt discipline en het verdragen dat je dit elke keer weer moet doen. In de contacten met kinderen en jeugdigen die dit moeten doen horen we universele thema’s, gelijkgestemde gevoelens die dit oproept bij hen. Eén van de emoties is de eenzaamheid die gevoeld kan worden. Het is tenslotte niet iets wat je met gemak met iedereen deelt!
Om deze reden zijn we gestart, in samenwerking met Anther Systeemtherapie, met lotgenotengroepen voor kinderen en jeugdigen die moeten darmspoelen.
De groep bestaat uit maximaal 8 personen en we komen gemiddeld eens per twee maanden een aantal uren bij elkaar. Afhankelijk van de behoefte van de groep maken we de inhoud. Soms kan dit zijn dat we vooral ervaringen uitwisselen, elkaar tips kunnen geven, of steun. En soms kan het ook zijn dat we creatief bezig gaan, of gaan we boksen (even alles eruit!), of op pad. Tijdens deze groep is er ook voor opvoeders de mogelijkheid om onderling ervaringen uit te wisselen of gerichte thema’s te bespreken waar bijvoorbeeld een systeemtherapeut of psycholoog bij aanwezig is. Ook bestaat de mogelijkheid om naast de lotgenotengroep gezinsgesprekken te hebben, als dit zo is, dan maken we dit op maat met elkaar.
Voor deelname aan de groep is een verwijzing nodig van de huisarts of een ander medisch specialist.
Groepstraining ‘Gemakkelijk poepen en plassen”
Als er tegelijkertijd meer kinderen, of jeugdigen, zijn die met soortgelijke vragen worstelen over poepen en plassen zijn, dan starten we vaak een groepstraining. Deze loopt naast het individuele traject dat we zijn aangegaan.
Er is een groep voor de kinderen/ jeugdigen en parallel hieraan voor de opvoeders. Zo hoort iedereen dezelfde informatie, oefent iedereen hetzelfde en spreken we steeds meer dezelfde taal. Iedereen ervaart vaak in de groep dat ‘je niet alleen bent”, “je doet het met elkaar”.
Ook hier is het lotgenotencontact de kracht van de groep.
De bijeenkomsten zijn meestal eens per 2-3 weken en duren 1,5 uur. In totaal zijn er 6 bijeenkomsten.
Mocht je meer informatie hierover willen, dan kan je contact opnemen met Annemarie Wilkens-Kruiter.